Het Parool 10.08.2007

'Een spuit geven is bij paarden vreselijk'


Habo's Hof, opvangcentrum voor landbouw- en huisdieren in Ter Apel krijgt steeds meer paarden aangeboden. Wegens ruimtegebrek is er nu een opnamestop, zegt Paul Hauer. Met twaalf paarden is zijn asiel vol. En andere paardenasiels zijn er niet.

Ik wist niet dat er ook zwerfpaarden waren. Of staan ze dan vastgebonden aan een boom in het bos?
"Nee, zo ver gaat het niet. Maar paarden worden meestal afgedankt als ze rond de twintig zijn, terwijl ze wel dertig kunnen worden."

Wat ondankbaar.
"Oh, die fase hebben wij allang achter ons gelaten. Een paard kost enkele duizenden euro's bij aanschaf en daarna honderden euro's in de maand. Voor dat geld willen ze een soepel paard. En twee is dan te duur."

Heeft u zeker allemaal huilende paardenmeisjes op het erf!
"Gelukkig niet. Maar men zet een paard niet zo gauw op Marktplaats"

Worden paarden ondoordacht aangeschaft?
"Ja. Neem die paardenmeisjes. Als ze zestien zijn, vinden ze jongens leuker. En als ze zelf moeder zijn, willen ze dat oude paard niet meer."

Je kunt hem toch naar de slager brengen?
"Dat was vroeger normaal, ja. Nu zijn de mensen veel sentimenteler. We kregen laatst een paard met hoefkanker: of die zijn laatste paar maanden hier kon staan. Laten afmaken wilden ze niet. En moet het paard toch een spuit, dan zeggen ze: 'We komen wel als het gebeurd is.'"

Wat laf.
"Het is helaas de realiteit. En een spuit geven is bij paarden vreselijk. Dat geeft een enorme strijd."

Is dat erger dan de slacht?
"O ja, want de slacht gaat veel sneller. Maar als je dat zegt, worden mensen boos. We zijn natuurlijk veel te sentimenteel geworden met onze beesten. Op het achterlijke af."


Copyright ©: Habo's Hof (2005-2017)