Lammeren 2005


Rainier 5 van de Exlooschelanden (19.04.2004)

Vanaf 17 oktober 2004 tot en met 23 januari 2005 heeft onze ram, Rainier 5 van de Exlooschelanden, bij 8 van onze ooien gelopen. Wij proberen scrapie ongevoelige dieren te fokken. ( scrapie = "de schapenvariant" van de gekkekoeienziekte of wel BSE). Door het bloed van de schapen te testen wordt de genotypering vastgesteld. Genotype ARR/ARR betekent scrapie ongevoelig. Helaas ligt het bij dit ras moeilijk er zijn namelijk haast geen scrapie ongevoelige dieren bekend. Van overheidswege wordt je verplicht om in iedergeval een scrapie ongevoelige ram in te zetten. Onze geselecteerde ooien hebben in elk geval een keer ARR in het genotype zitten.

Rainier 5 van de Exlooschelanden, een ARR-ARR en dus scrapie ongevoelige ram hebben wij gekocht van een hobbyfokker uit Exloerveen en uit de stamboekpapieren bleek dat een van de voorouders van Rainier, onze Patty is, welke wij in 2000 hebben gekocht van een andere fokker hebben gekocht. De wereld is dus klein.

Helaas vonden wij op 20 mei 2005 Rainier dood in het land. Er waren geen aanwijzingen dat hij ziek was en we hebben geen doodsoorzaak kunnen vaststellen.
Habo's Famke (4 april 2005)

Maandag morgen 4 april rond 04.00 uur geboren.
Haar moeder Iverna viel zondag avond om 23.00 uur nog gewoon aan op het voer wat wij haar gaven. En dat betekent normaliter dat er nog geen geboorte aan staat te komen. Groot was de verrassing dan ook en natuurlijk het feit dat het eerste lam van 2005 een ooi was.
Habo's Franciscus (22 april 2005)


Geboren op vrijdag avond om circa 23.00 uur.
Habo's Frederik (22 april 2005)


Francisicus en Frederik zijn beide vrijwel gelijktijdig geboren.
Habo's Frou Frou (24 april 2005)


Na een lange onrustige nacht is Deedle om 12.25 uur bevallen van Habo's Frou Frou.
Op de foto is de pootjesblaas duidelijk zichtbaar aan de achterzijde van Deedle.
De gele kleur op Frou Frou zijn resten van de pootjesblaas waarin het lam geboren wordt.
Habo's Falco (28 april 2005)


Tijdens de geboorte bleek dat een voorpoot achterovergeklapt lag waardoor de geboorte stagneerde. Uiteindelijk is Falco met hulp om 03.45 uur geboren.

Habo's Fleur (28 april 2005)


Moeder Margriet reageerde de laatste uren voor de bevalling heel raar. Ze lag doodstil en je kon haar aanraken en zelfs haar pootjes vast pakken zonder dat ze er op reageerde. Ongeveer 20 minuten voor de bevalling is Margriet gaan staan en is ze gaan persen. Na 5 keer persen viel het lam op de grond. Al met al een zeer vlotte bevalling. Om 19.12 is Fleur geboren.
Habo's Fabiola (30 april 2005)


Het eerste lam van Catharina is geboren om 14.25 uur. Een koninklijke geboorte die zeer voorspoedig verliep.
Habo's Foppe (6 mei 2005)


Tijdens de laatste voer ronde op 5 mei was er niets aan de hand en lag moeder Christine lekker te herkauwen. Toen wij rond 07.00 uur op 6 mei weer in de stal kwamen stond Foppe al en was al volledig droog. Christine heeft ons dus mooi gefopt en omdat 6 mei de geboorte dag is van Hoppe hebben we het lam Foppe genoemd.
Habo's Floris (20 juni 2005)


Moeder Patty is reeds 9 jaar oud en wij wilden haar niet meer laten dekken. Patty heeft samen met Juultje, Heidi, Reynie, Esther en Odille apart gelopen terwijl onze ram Rainier de overige schapen kon dekken. Op 22 januari hebben wij alle schapen bij elkaar gezet in verband met de weersomstandigheden. De volgende ochtend hebben wij de ram van de ooien gescheiden.
In die nacht moet Floris verwekt zijn.
Op 20 juni 's avonds rond 20.00 uur zagen wij tot onze grote verbazing, in vergelijking met de andere lammeren, een wel heel klein lammetje lopen. Het was Floris die inmiddels al helemaal droog was. Hier staat hij bij zijn moeder en Juultje.
Normaal houden wij een ooi en haar pasgeboren lam een week binnen zodat ze goed aan elkaar gewend zijn. Het warme weer van de laatste dagen en het feit dat Patty een zeer goede en ervaren moeder is lopen ze beide nu gewoon mee in de kudde.

Habo's Floris galerie

Klik hier om naar de galerie te gaan.


29 november 2005 :
het bloed van het niet verwachte ramlam Habo's Floris is getest en het genotype is ARR/ARR en dus is Floris scrapieongevoelig en kan hij worden ingezet voor de fokkerij.

25 januari 2006:
Doordat een blaassteentje in de urineleider is vast komen te zitten is deze geknapt.
We hebben Floris daarom helaas moeten laten inslapen.


naar boven


Copyright ©: Habo's Hof (2005-2017)