Droes

Laatste wijziging op zaterdag 4 februari 2017 om 12:13:03 uur.

Wat is Droes ?

Droes is een besmettelijke ziekte die alleen voorkomt bij paarden, ezels en muildieren en wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen op elke leeftijd en bij elk ras. Oudere dieren hebben meestal een zeer goede weerstand na infecties.
Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en shows komen.
Droes is pijnlijk, moeilijk te behandelen en kan voorkomen bij paarden die er, op het eerste gezicht, volkomen gezond uitzien (circa 10% van de paarden die herstellen, blijft drager). Daarom is het noodzakelijk contact met andere paarden zoveel mogelijk te vermijden.
Binnen een stal of erf kan droes zich snel verspreiden door direct contact tussen paarden of door indirect contact, bijvoorbeeld door gezamenlijke drink- en voederbakken of via zadels en tuig, kleding en schoeisel.

Symptomen

3-14 dagen nadat het paard besmet is geraakt, kunnen de eerste verschijnselen optreden. Het dier heeft koorts (een normale temperatuur van het paard is niet hoger dan 38 C!) wat wel kan oplopen tot 41 C, is sloom, eet niet.
Andere verschijnselen zijn: neusuitvloeiing (eerst slijmerig, later etterig), speekselen, moeilijk slikken waardoor er voedsel via de neus terugkomt, pijnlijk hoesten. Soms staan de paarden met een gestrekte hals en hebben ze een te volle keelstreek.
De lymfeklieren aan het hoofd zijn verdikt en pijnlijk en soms hoor je de paarden snurken doordat de gezwollen lymfeklieren de keel dicht drukken. Soms dreigen ze zelfs te stikken.

Na 7-14 dagen breken de ontstoken lymfeklieren meestal door naar de keelholte, waarbij een etterige neusuitvloeiing kan worden gezien. In de voerbak ligt dan pus. De doorbraak kan ook naar buiten plaatsvinden of naar de luchtzakken. In het laatste geval kan er een luchtzakontsteking ontstaan.
Na het doorbreken is de zwelling in de keelstreek minder en de lichaamstemperatuur daalt weer.
Soms zijn de klinische verschijnselen zo duidelijk dat de dierenarts gemakkelijk de diagnose kan stellen. Dit is echter niet altijd het geval en soms moeten er neusswabs genomen worden voor verder onderzoek. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de diagnose van een dierenarts altijd noodzakelijk is, aangezien een paard dat een aantal van de bovengenoemde symptomen vertoont ook een andere aandoening kan hebben.

Vormen van Droes

Keeldroes.
Dit is de meest voorkomende vorm en is een etterige ontsteking van de keel en de keellymfeklieren aan het hoofd.

Kooierdroes
Als alleen de lymfeklieren tussen de kaaktakken ontstoken raken.

Verslagen droes
Dit is de meest ernstige vorm: hierbij ontstaan abcessen in organen of in de lymfeklieren van de borst- of buikholte van het paard. Wanneer een dier niet herstelt na het doorbreken van de lymfeklieren bij keeldroes, de koorts aanhoudt en de conditie achteruit gaat, kan de dierenarts vaststellen of er sprake is van verslagen droes.

Wanneer een veulen droes heeft, kan bij de merrie een melkklier-ontsteking (mastitis) veroorzaken, waarbij abcessen in het uier kunnen ontstaan.

Het verloop van keel- en kooierdroes is meestal goedaardig.

Besmettingsgevaar ?

Normaal hebben oudere paarden de ziekte gehad en zijn ze immuun, dus krijgen ze het niet weer. Behalve heel oude paarden, daarvan kan het immuunsysteem "vergeten"zijn wat droes is en dan krijgen ze het wel. Als er maar één iemand het zieke dier verzorgd en daarna handen wast en jas wisselt dan is er niks aan de hand. Contact tussen het zieke paard en de anderen is wel gevaarlijk. Droes vliegt niet door de lucht. Het gaat via slijm of pus. Dus als je ervoor zorgt dat andere dieren niet in aanraking komen met pus, slijm of het zieke dier gebeurt er niks. En zelf niet in andere stallen stappen met besmette kleding of laarzen en geen paarden aaien nadat je het zieke dier hebt verzorgd.

Het ziekte verloop van Droes bij Magic Boy

12 januari 2011

Alle paarden en ponies in de kapschuur zijn getroffen door een hardnekkig virus. De dieren hoesten ongeveer 2 - 3 dagen heel hard, diep en langdurig. Met Ventipulmin en Fengriek proberen we de problemen voor de paarden iets te verzachten. Magic Boy heeft de meeste problemen met dit virus en dus gaan we iedere dag met hem een stuk lopen om hem zo beweging te geven en kan hij onderweg nog een hap gras nemen. Om geen kou te vatten heeft hij een warme deken op.26 januari 2011

Na een aantal antibiotica kuren, lijkt het alsof nu ook bij Magic Boy de medicijnen eindelijk aan beginnen te slaan.

29 januari 2011

De medicijnen zijn op en helaas loopt de koorts ook weer op. De dierenarts is weer geweest en heeft hem een nieuwe kuur gegeven die we zelf moeten injecteren.

31 januari 2011

Vanmorgen was Magic nog niet veel beter. Hij eet amper en heeft nergens zin in. Hij heeft nu zijn injectie weer gehad. De overige medicijnen zitten in zijn voerbak. Met een stuk suikerbrood, wat wij 2 keer pr week ophalen bij een plaatselijke supermarkt, proberen we hem over te halen om de medicijnen tot zich te nemen.

2 februari 2011

En weer een injectiespuit anti biotica in Magic's spieren. Hij snottert nu groen, dus er komt wat los. Hij eet nog steeds niet veel, maar er ligt wel mest en het is nat, dus nemen we aan dat hij toch het een en ander eet. Morgen nog één spuit en dan zou hij het op eigen kracht moeten gaan doen.

3 februari 2011

Magic heeft vandaag zijn laatste spuit anti biotica gehad. Nu maar hopen dat hij zonder kan.

4 februari 2011

Helaas is de temperatuur van Magic nog steeds niet goed. Hij heeft nu 38.6 en dat is nu hij medicijnen heeft gehad, nog steeds te hoog. Kliniek gebeld wat we verder moeten.

5 februari 2011

Magic heeft vanmorgen 38.4. Hij heeft nu Quadrisol tegen koorts en pijn gehad. En Equimuicin en Ventipulmin voor de keel. We hebben zijn neus schoongemaakt en naar zijn klieren gevoeld. Deze zijn gelukkig niet dikker geworden. Magic eet zijn broodjes, appeltje, wortels en slobber. Verder heeft hij van zijn Hartog Lucerne gesnoept en van de Subli Muesli zonder en de Subli omega 369. Er lag een keurig hoopje mest en het stro was niet nat, dus hij moet wel iets meer gaan drinken.

6 februari 2011

Vanmorgen was het 37.7. Maar al eerder bleek dat de Quadrisol een goede invloed op de temperatuur had. Magic heeft al gewandeld langs de dijk. Hij wilde graag grasjes eten. Dat is wel een goed teken. Hopelijk zet dit nu door.

7 februari 2011

Nu heeft Magic weer 39.2.

8 februari 2011

Vanmorgen 38.7 en een hele dikke snotneus, dus pushaard is naar binnen opengebroken. Er is nu een monster genomen (neusswab) over drie dagen uitslag. Een echo van de lympfeknoop gaf beeld van verschillende haarden met schotjes. Behandeling wel vanaf nu volgens droesprotocol. Dus klieren geschoren en trekzalf erop. Arme Magic staat volledig bij de anderen uit de buurt, hadden we uit voorzorg al gedaan.

9 februari 2011

Er zit nu zo ongeveer iets van een tennisbal achter de kaken. Wij denken nu serieus aan droes. Dit duurt niet lang voordat het openbreekt, kan haast niet anders. Arm mannetje, hij staat er wel heel zielig bij nu.

11 februari 2011

Nog geen doorbraak. Magic kan zijn appeltje niet meer van de grond eten. Zijn hals doet zo'n pijn, dat hij er niet meer bij kan. Wij vonden geen hoopjes mest in zijn box. Hij moet eten blijven! We gaan allerlei lekkernijen zoals appeltjes voor hem kopen, omdat dat het enige is wat wij kunnen zien dat hij eet. Uit zijn voerbakje lukt het gelukkig wel.

12 februari 2011

We hebben elke dag minstens telefonisch overleg met de kliniek. Omdat we toch wel bezorgd zijn, heb ik gevraagd hoe groot de kans wordt geacht dat andere dieren besmet raken. De dierenarts zegt dat er vaak wat overdreven gereageerd wordt.
Normaal hebben oudere paarden de ziekte gehad en zijn ze immuun, dus krijgen ze het niet weer. Behalve heel oude paarden, daarvan kan het immuunsysteem "vergeten"zijn wat droes is en dan krijgen ze het wel. Als er maar één iemand het zieke dier verzorgd en daarna handen wast en jas wisselt dan is er niks aan de hand. Contact tussen het zieke paard en de anderen is wel gevaarlijk. Droes vliegt niet door de lucht. Het gaat via slijm of pus. Dus als je ervoor zorgt dat andere dieren niet in aanraking komen met pus, slijm of het zieke dier gebeurt er niks. En zelf niet in andere stallen stappen met besmette kleding of laarzen en geen paarden aaien nadat je het zieke dier hebt verzorgd. Aldus onze dierenartsen van Arts & Dier te Klijndijk.


16 februari 2011

Magic is erg ziek. Gisteren verbeeldden wij ons dat zijn hoofd op gaat zetten. Nu zien we dat duidelijker. Er komt ook viezigheid uit zijn oogjes. Maar de temperatuur schommelt rond de 39. Piekt niet. Abces is nog niet doorgebroken, het voelt nog hard aan. Als wij hem buitenzetten om even zijn stal te doen, gaat hij direkt liggen. Hij eet wel redelijk en drinkt ook, niet veel maar wel constant. De dierenarts moet er toch maar even weer naar kijken, van dit afwachten worden wij zo onzeker.19 februari 2011

Vanmorgen toen we braaf Magic zijn abces stonden te wassen met heet water en betadinescrub, knapte de boel. Heerlijk! Hij kon direkt zijn hoofd weer helemaal naar de grond brengen, wat moet dat een opluchting zijn. Het is er natuurlijk nog niet helemaal uit, maar dat hoeft ook niet. Toevallig belde een van onze dierenartsen net om te vragen hoe het met hem was. Ze vertelde dat zo'n abces uit schotjes bestaat met pus ertussen. Zo'n schotje moet doorbreken en als er een gat naar buiten is, dan kan het er uit. Maar er zitten veel van die schotjes en die moeten allemaal nog stuk. Maar gelukkig, het begin is er. Nu moet zijn temperatuur naar beneden gaan en ook daar mooi blijven . Zo niet, dan gaan we wel ondersteunen met penniciline, maar voorlopig gaat het goed zo. Wij kregen een compliment dat wij het zo goed aanpakten. Dat is dan toch een mooie opsteker. We maken elke dag met Halamid zijn stalvloer, een paar meter voor de stal, de wanden, de deur, het gereedschap, de voerbakken en de waterbak schoon.

20 februari 2011

Gisteren hebben we tot drie keer toe gewassen en iedere keer spoot de troep er uit. Wel tot een meter ver. Nooit geweten dat het met zo'n kracht kon gaan. Vanmorgen, na een lange nacht, was het nog erger. Temperatuur van Magic was 37.8. Keurig toch na zo'n lange tijd koorts? We ga nu zijn stal leeghalen en ontsmetten en daarna mag hij weer in de stal. Vervoer naar zijn landje gaat met een snelverband om zijn nek, zodat hij onderweg niet kan lekken. Alles om verdere besmetting te voorkomen. Magic oogt wel heel erg slap. We zijn benieuwd of hij nog meer abcessen gaat ontwikkelen of dat hij nu echt de goede kant opgaat.

25 februari 2011

Vanmorgen Magic verschoond. Het abces is nu eigenlijk nog een soort van los vel. Komt nog wel pus uit, maar niet veel meer. Zouden we gewonnen hebben?

Tot nu toe hebben we voor Magic verbruikt :

50 paar wegwerphandschoenen

een wegwerp overall

160 steriele gaas kompressen 10 x 10 cm

120 ml Betadine

1 kg Halamid

10 kg appels

10 kg winterpeen

2 zakken Hartog Lucerne27 februari 2011

Vanmorgen had Magic 39.5 Dus de dierenarts gebeld. Dat was de afspraak, koorts is bellen, bovendien zat zijn oog dicht en het hele hoofd is opgezwollen. Het gat is enorm. Dat betekent dat er geen lympfeafvoer meer is vanuit zijn hoofd. Wel aanvoer. De druk in de aanvoervaten is namelijk groter dan in de afvoer en die zijn beschadigd vanwege dat gat. Dus zwelt zijn hoofd op. Echt heel erg. Zijn oor kan niet meer bewegen en zijn oog zit dicht. De dierenarts heeft het gat uitgespoeld en schoongemaakt (wat wij ook deden drie keer daags). We hebben alle overtollige haar afgeschoren, zodat we goed kunnen zien waar we werken. Het oog is schoongemaakt en gezalfd (dit moeten we nu ook twee keer daags doen). Hij heeft een vochtafdrijver gehad en hij moet nu weer twee keer daags aan de Quadrisol tegen pijn en koorts. Mocht het helemaal mis gaan, dan gaat hij naar de kliniek, maar vooralsnog kunnen we hem zelf behandelen. We worden er ook steeds handiger in. Hij eet en drinkt gelukkig wel.

Op onderstaande foto is een groene substantie zichtbaar die door de dierenarts in het oog in gespoten om te kijken of het oog beschadigd geraakt is door de Droes. De groene kleur geeft aan dat er niets beschadigd is.
28 februari 2011

Magic zijn temperatuur was netjes 38 vanmorgen. Hoofd is ontzettend dik. Oog zit dicht. Er liep nu pus uit het oor, dus toch nog een andere ontstekingshaard? Hij heeft zijn medicijnen gehad en oog is gezalfd en nu loopt hij even buiten.

1 maart 2011

Vanmorgen was de temperatuur 37.7 Hoofd lijkt iets minder dik, wel pus uit het oor. Medicijnen zitten er weer in, oog gedaan en nu mag hij een tijdje buiten lopen.

2 maart 2011

Magic had vanmorgen "maar" 37. Wel een dikke korst en pus onder het oor. Oog gewassen en gezalfd. Wang gewassen en oud abces gespoeld. En nu loopt hij weer buiten.

3 maart 2011

Vanmorgen was de temperatuur 37.5 Volgens mij ontwikkelt er zich een nieuw abces. Het oor loopt ook nog steeds. Dus alles weer gewassen en ontsmet. We zijn er voorlopig nog niet klaar mee. Magic kan nu een hele maat kleiner dekentje op. Maar hij is nu wel meer geïnteresseerd in eten. Buiten ligt hij ook niet meer de hele tijd. Toch wel een kleine verbetering, ondanks alle ellende.

4 maart 2011

Magic had een nette 37.8. Wel zit onder het oude abces net tussen de kaaktakken een dikke bult. Misschien een nieuw abces. Onder zijn oor zit een handgrote plek die erg dik is. Zijn oog is half open. Na het schoonmaken, zalven en medicijn geven , staat hij nu in zijn landje te eten. Zijn stal is schoon en ontsmet, klaar voor straks als hij weer op stal gaat.

5 maart 2011

Magic op stal gezet en weer de boel gewassen. Het drupte over zijn oog. Straks nog een keer doen. Inmiddels een complete doos handschoenen verbruikt en vier dozen gaasjes (280 stuks), Unicura, oude washandjes, Betadinescrub en we zijn er nog niet klaar mee.

6 maart 2011

Magic had 37.7.

7 maart 2011

Het abces is leeg. Veel, heel veel troep, maar heb het meeste weg kunnen wassen. Hij had 37.8 maar is wel vrolijk. Hij had ook goed gegeten. Mooie hoopjes en natte plek in de stal. Hopelijk ontwikkelt er zich nu geen nieuw abces meer.


8 maart 2011

Magic had vanmorgen 37.7 en vond het niet leuk dat ik hem wilde wassen. Maar dat moet, anders wordt het helemaal zo'n aangekoekte troep. Wel een goed teken dat hij nu gaat tegenstribbelen.

9 maart 2011

Magic had voldoende gegeten. Abces was niet volgelopen, had vannacht maar een beetje gedrupt. Klein beetje schoonmaakwerk en een temperatuur van 37.5.

10 maart 2011

Magic had 37,4 De huid van het abces is korst geworden. Het laat helemaal los. Vanaf nu hoeven we het alleen maar te spoelen.

11 maart 2011

Magic had 37.5, maar we twijfelen of er niet toch nog een abces groeit. In elk geval was hij best vrolijk en had goed gegeten.

12 maart 2011

Over Magic zijn we tevreden. Vanmorgen had hij een temperatuur van 36.7.

13 maart 2011

Vandaag 37.5, Lijkt een nieuwe bult boven de eerste te zitten. Magic was vrolijk en galoppeerde in zijn quarantaine weiland in het lente zonnetje voor het eerst sinds weken zonder dek.14 maart 2011

Magic gaat nog steeds goed, vanmiddag even scheren boven het abces om te zien of er een nieuw groeit.

15 maart 2011

Magic had 37.7 Oude abces is mooi dicht. Abces onder oor sluit ook snel. Die moeten we nog wel uitspoelen. Verder is het wat dik boven oude abces, maar we twijfelen nu toch of het een nieuwe wordt. We hebben hem daar geschoren, zodat we het beter in de gaten kan houden. Wel trekzalf erop voor de zekerheid. Afwachten of hij het nu zelf op kan lossen.

17 maart 2011

Magic had 37.5 en praatjes voor tien. Het is wel erg dik boven het oude abces.

21 maart 2011

Magic 37.3.Zou het nu dan toch over zijn?

2 april 2011

Het is vandaag 6 weken geleden dat het eerste abces bij Magic opensprong. Omdat hij echter nog meer abcessen kreeg, gaan we uit van de laatste en dat betekent dat hij nog 4 weken in quarantaine moet blijven, voordat hij helemaal genezen verklaard wordt. Hij heeft al 2 weken geen open abces meer en zijn temperatuur blijft goed.

1 mei 2011

Magic is vandaag officieel genezen verklaard na bijna 4 maanden van onzekerheid en een hoop ellende.


Copyright ©: Habo's Hof (2005-2017)