De Dracht van Rikje T.

Laatste wijziging op donderdag 1 mei 2008.


Onze Friese merrie Rikje T. was drachtig van de Friese hengst Jesse 435. Helaas is het veulen voor de geboorte reeds overleden.

Op deze pagina wilden wij de groei van de vrucht bijhouden en illustreren. Ondanks de dood van het veulen hebben we gemeend de informatie volledig te houden en tot de geboorte te tonen middels illustraties.Jesse 435 (Hengstenkeuring 2008)


De dekking

Op maandag 21 mei 2007 hebben we Rikje door onze dierenarts laten scannen. Er zat een mooi ei (circa 4,5 cm groot op het beeldscherm van de scanner van de dierenarts) en dus hebben wij de hengstenhouder gebeld. Diezelfde dag om 16.00 uur is Rikje geïnsemineerd.

Er rijpen eieren in follikels. Als het ei rijp is, dan springt het follikel en dan kan het ei op reis naar de baarmoeder, onderweg moet het dan een zaadje tegenkomen , anders krijg je geen dracht. Nu insemineren hengstenhouders met zaad en dat blijft twee dagen leven. In die twee dagen moet het ei dus rijp zijn en dat is gokken.

Na twee dagen is Rikje opnieuw gescand en toen bleek dat er geen eisprong had plaatsgevonden. En dus is Rikje op 23 mei nogmaals geïnsemineerd.

En dan moet het ei nog samensmelten met een zaadje. Daarom voelt een DA op en die gokt dan min of meer wanneer het eitje gaat springen. Maar ja dat is moeilijk. Dus voor de zekerheid wordt een merrie om de twee dagen geinsemineerd, tot het eitje van de eierstok weg is.
Vrijdag 25 mei bleek bij het scannen dat er een geel lichaam (Corpus Luteum) aanwezig was. Dat betekent dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Na 18 dagen is Rikje opnieuw gescand om te kijken of het ei bevrucht was. Dat was het geval.

Op 3 juli is de zogenaamde 40-dagen scan uitgevoerd om te kijken of het vruchtje zich heeft ingenesteld.

De drachtigheid is begonnen op 23 mei hetgeen betekent dat Rikje gemiddeld 340 dagen later kan bevallen.

De dracht in beeld

Dag 9


De vrucht is nu net zo groot als de punt van een speld.

Dag 24


Het embryo heeft de afmetingen van een erwt.
Lengte circa 13 mm.Dag 40


Het embryo is nu zo groot als een eikel.
Lengte ongeveer 19 mm. Gewicht circa 13 gram.Dag 50


De foetus is nu zo groot als een kleine pruim.
(Groninger pruimsoort = Efkes).
Lengte ongeveer 25 mm. Gewicht circa 25 gram.Dag 60


De foetus is nu zo groot als een ei van een kip.
Lengte ongeveer 63 mm. Gewicht circa 28 gram.Dag 80


De foetus is nu zo groot als een volwassen Hermelijn.
Lengte ongeveer 100 mm. Gewicht circa 56 gram.Rikje op 85 dagen dracht

Dag 100


De foetus is nu zo groot als een kitten.
Lengte ongeveer 175 mm. Gewicht circa 450 gram.Dag 150


De foetus is nu zo groot als een konijn. Rikje gedraagt zich naar mensen liever toe (meer knuffelend, aanhankelijk). Naar de paarden toe reageert ze boos en afstandelijk.
Lengte ongeveer 300 mm. Gewicht circa 2700 gram.Rikje op 150 dagen dracht

Dag 180


De foetus is nu zo groot als een Beagle.
Lengte ongeveer 480 mm. Gewicht circa 11.450 gram.Dag 200

Klik hier om naar de galerie te gaan.


Dag 225

Rikje op 225 dagen dracht.

Rikje op 225 dagen dracht.

Dag 240


De foetus is nu zo groot als een lam.
Lengte ongeveer 610 mm. Gewicht circa 20.250 gram.Rikje op 240 dagen dracht (met rechts Bianca).

Dag 270


Het veulen is nu zo groot als een Duitse herder.
Lengte ongeveer 690 mm. Gewicht circa 36.000 gram.Rikje op 270 dagen dracht

Dag 298


Het uiertje begint nu te groeien.Dag 305


Je ziet al verschil vergeleken met vorige week.Rikje op 305 dagen dracht

Rikje op camera in de stal.

Paasmaandag 24 maart 2008 na 305 dagen dracht


Rikje heeft vannacht (24.03.2008) het veulen verworpen. Gisteravond waren er geen tekenen van een aanstaande geboorte. Rikje was mooi rustig en dus zijn ook wij gewoon gaan slapen. Tenslotte zou het veulen pas na 320 dagen geboren kunnen worden omdat een veulen dan pas levensvatbaar is. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.
De dierenarts heeft niets vreemds kunnen ontdekken. Het veulen was helemaal af maar waarschijnlijk waren de longen nog niet rijp. De overlevingskansen voor het veulen zijn nihil.

Het einde van een droom.Het veulen van Rikje was reeds overleden in de baarmoeder. Dit was op te maken uit de houding waarin wij het veulen vonden. Op de volgende 3 illustraties is duidelijk zichtbaar hoe de ligging van het veulen gedurende de dag voor de geboorte veranderd. We vonden het veulen met de benen nog onder het lichaam gevouwen (= is de eerste illustratie). Binnen één dag wordt het dode veulen dan door de merrie afgestoten.

Zo had de geboorte moeten verlopen

Klik hier om naar de galerie te gaan.

24 maart 2008 18.15 uur


Rikje heeft de hele dag haar veulen staan beschermen. Zo lief als ze vanmorgen was, zo kwaad werd ze naar mate de dag verder verstreek.

We laten het veulen liggen totdat Rikje er zelf klaar mee is. Ze zal het veulen dan verstoppen onder het stro. Op dat moment zullen we het veulen uit de box halen.Moederloze veulencentrale (070 - 31 10 367)


Toen we ontdekten dat ook de melkproduktie op gang was gekomen hebben we Rikje aangemeld bij de moederloze veulencentrale. Mocht er nu binnen 3 dagen een veulen een pleegmoeder nodig hebben dan kan Rikje die taak op zich nemen.

Voorwaarde is dan wel dat het veulen melk mag drinken bij Rikje. Voor een moederloos veulen en voor Rikje zou dat een prachtige oplossing zijn

De melkproductie die op gang kwam

Klik hier om naar de galerie te gaan.


Een veulen bij Rikje laten drinken kan tot 3 dagen na de geboorte van het eigen veulen. Om het veulen de geur van haar eigen veulen te laten overnemen hebben we de nageboorte ingevroren en in de diepvries gelegd. Mocht er nu een pleegveulen komen dan wrijven we het veulen in met de nageboorte en waarschijnlijk zal Rikje het nieuwe veulen accepteren als haar eigen.

De moederloze veulencentrale 070 - 311 0 367 (24-uur per dag bereikbaar) brengt moederloze veulens en veulenloze moeders bij elkaar.

Woensdag 26 maart 2008 07.44 uur

Het begin van een gewone dag zo leek het.

Om 07.44 uur telefoon vanuit het zuidwesten van Friesland. Een hengstveulen wat geboren is rond dezelfde tijd als het veulen van Rikje heeft als gevolg van inwendige bloedingen, de afgelopen nacht zijn moeder verloren. De eigenaar heeft de Moederloze veulencentrale gebeld en die hebben onze gegevens door gegeven. Binnen enkele minuten waren we het met elkaar eens dat dit veulen en Rikje het maar met elkaar moesten gaan proberen en dat men verwachtte na een reis van rond 2 uur bij ons aan te komen.

Paul heeft gauw zijn werkzaamheden overgedragen op zijn werk en is vanuit Emmen vertrokken naar Ter Apel. Daar aangekomen direct de vuilniszak met daar in de nageboorte uit de vriezer gepakt en in het bad met warm water gelegd zodat het kon ontdooien.

Rond 08.45 uur opnieuw telefoon. Iemand uit Ede met ook een veulen waarvan de moeder is overleden. Helaas konden we niets voor deze mensen doen want Rikje kan maar één veulen zogen. Daarna zijn we de stallen gaan klaarmaken voor de aanstaande aankomst van het hengst veulen.


Rond 11.00 uur kwam het gezelschap aan. We hebben Rikje uit haar box gehaald en uit het zicht van Rikje haar dode veulen uit de box gehaald en weggebracht. Toen het veulen van de trailer afgehaald en geleid naar de uier van Rikje.
Rikje vond het niet prettig dat het veulen aan haar zat maar na wat pogingen stond ze toe dat hij dronk. De melk stroomde uit de uier en dus kon hij net zo veel drinken als hij wilde. Daarna hebben we hem ingesmeerd met vocht van de nageboorte en toen veranderde de houding van Rikje enigszins.De eerste drinkpoging bij pleegmoeder Rikje

Klik hier om naar de galerie te gaan.We hebben Rikje en het veulen elk in een box gezet. Onze boxen hebben veelal een tussenwand van 120 cm hoog waardoor de beiden contact met elkaar konden hebben. Na een kop koffie en wat broodjes hebben we de tweede drinkpoging gewaagd en die verliep al stukken beter dan de eerste. Rikje was wat boos maar na verloop van de tijd accepteerde ze het drinken van het veulen.
We laten de kleine man, die we nu tijdelijk Billy hebben genoemd omdat de eigenaren nog geen naam voor hem hadden bedacht, ieder anderhalf uur drinken bij Rikje.

Gedurende de aankomende twee weken zullen we dat 's nachts om de 2 uur gaan doen.
We hopen er natuurlijk op dat Rikje, Billy zal gaan accepteren en dat ze samen in één box kunnen maar zolang dat niet veilig is doen we dat niet.

Zaterdag 29 maart 2008

We hebben nu 3 dagen de zorg voor Billy en op dit moment laten wij hem om de 2 uur bij Rikje drinken. Dit gaat helaas moeizaam want Rikje accepteert hem niet. Hij kan drinken maar Rikje reageert enorm kwaad op hem en deinst er dan ook niet voor terug om te bijten in datgene wat het dichtste bij de mond is en dat zijn meestal onze handen of armen. Maar goed het welzijn van Billy staat voor ons voorop.

Om te voorkomen dat Rikje het veulen slaat of bijt houdt één van ons Rikje bij het halster vast en de ander staat halverwege Rikje en zorgt er voor dat Billy niet te dicht bij de achterbenen van Rikje kan komen. Want één moment van onachtzaamheid zou ernstig letsel kunnen veroorzaken bij Billy.Het gaat haast allemaal op de automatische piloot. Als 's nachts de wekker gaat dan staan we op, kleden ons aan en gaan naar de stal. Ieder weet wat te doen en binnen 25 tot 30 minuten kunnen we weer in huis, de wekker zetten, uitkleden en de slaap weer hervatten.

En wat vindt Billy er zelf van ? Tja hij heeft meer met mensen dan met paarden. En dat is wel heel erg vervelend. Hij kijkt niet op of om als Rikje het land in gaat. Wanneer Rikje in het land loopt staat er altijd een ander paard of pony naast hem. Op deze manier proberen we nu of er een ander paard of pony is waar hij wel aandacht aan wil schenken en andersom. Mocht Rikje hem helemaal niet gaan accepteren dan kunnen we hem dan wellicht met een ander paard of pony samen in het land laten lopen zodat hij toch een "paarden opvoeding" krijgt.


Billy B. 26 maart 2008. Stokmaat 87 cm

31 maart 2008

Naar ons idee gaf Rikje te weinig melk. Iedere keer als wij hem gevoed hadden bleef hij hinnikken en rondlopen in de box. Normaliter moet hij dan met een lekker vol buikje gaan slapen. Daarom hebben wij contact gehad met de eigenaar en hebben we besloten om Billy te gaan bij bijvoeren middels veulenmelk in poedervorm wat met warm water aangelengd moet worden.Bij het voeden hebben we Billy eerst laten drinken bij Rikje en daarna heeft hij nog een behoorlijke hoeveelheid melk van ons gekregen. Omdat we wisten van de eigenaar dat hij niet uit een zuigfles wilde drinken hebben we de melk in een kom gedaan waar de kleine "Survivor" de melk uit op kon likken. In no-time was de kom leeg.
Gaf Rikje vorige week zoveel melk dat Billy minstens 10 minuten kon drinken, nu zijn het er nog maar 3.De band met Rikje is niet verbeterd. Ze kijkt niet naar Billy op of om. Indy van 32 jaar oud, staat aan de andere kant van Billy en bemoeit zich wat met hem. Eigenlijk moet Billy naar buiten maar door het achterblijven van de melkproductie van Rikje is Billy nu nog te zwak om in het koude weiland te lopen. Afwachten is het enige wat we nu kunnen doen. We hebben inmiddels de observatie camera op de stal van Billy gezet zodat we hem 24 uur per dag in de gaten kunnen houden.
We zijn gestopt met het proberen om Billy B. en Rikje bij elkaar te krijgen. Rikje wil hem niet accepteren als haar eigen en dan houdt het gewoon op. Je kunt dit niet forceren.

Omdat de (op)voeding van Billy B. niets meer te maken heeft met de dracht van Rikje heeft Billy B. een eigen plekje op de website gekregen waar we regelmatig zijn vorderingen zullen gaan bijhouden. Billy B. zal moeten leren van de andere paarden die we hebben en dat gaan we voorzichtig opbouwen.

naar boven


Copyright ©: Habo's Hof (2005-2017)