Billy B. als Veulen

Paasmaandag 24 maart 2008

24 februari 2009 In de nacht van eerste op tweede paasdag heeft onze drachtige merrie Rikje T. haar veulen verworpen. Rikje moest nog een volle maand dragen. Het veulen van Rikje was reeds overleden in de baarmoeder. Dit was op te maken uit de houding waarin wij het veulen vonden. Binnen één dag wordt het dode veulen dan door de merrie afgestoten.



Moederloze veulencentrale (070 - 31 10 367)

Toen we ontdekten dat bij Rikje ook de melkproduktie op gang was gekomen hebben we haar aangemeld bij de moederloze veulencentrale. Een vreemd veulen bij Rikje laten drinken kan tot 3 dagen na de geboorte van het eigen veulen. Om het veulen de geur van haar eigen veulen te laten overnemen hebben we de nageboorte ingevroren en in de diepvries gelegd. Mocht er nu een pleegveulen komen dan wrijven we het veulen in met de nageboorte en waarschijnlijk zal Rikje het nieuwe veulen accepteren als haar eigen.

De moederloze veulencentrale 070 - 311 0 367 (24-uur per dag bereikbaar) brengt moederloze veulens en veulenloze moeders bij elkaar.

Woensdag 26 maart 2008 07.44 uur

Het begin van een gewone dag zo leek het.

Om 07.44 uur telefoon vanuit Friesland. Een hengstveulen wat geboren is rond dezelfde tijd als het veulen van Rikje heeft als gevolg van inwendige bloedingen, de afgelopen nacht zijn moeder verloren. De eigenaar heeft de Moederloze veulencentrale gebeld en die hebben onze gegevens door gegeven. Binnen enkele minuten waren we het met elkaar eens dat dit veulen en Rikje het maar met elkaar moesten gaan proberen en dat men verwachtte na een reis van rond 2 uur bij ons aan te komen.

Paul heeft gauw zijn werkzaamheden overgedragen op zijn werk en is vanuit Emmen vertrokken naar Ter Apel. Daar aangekomen direct de vuilniszak met daarin de nageboorte uit de vriezer gepakt en in het bad met warm water gelegd zodat het kon ontdooien.

Rond 08.45 uur opnieuw telefoon. Iemand uit Ede met ook een veulen waarvan de moeder is overleden. Helaas konden we niets voor deze mensen doen want Rikje kan maar één veulen zogen. Daarna zijn we de stallen gaan klaarmaken voor de aanstaande aankomst van het hengstveulen.


Uiteindelijk rond 11.00 uur kwam het gezelschap aan. Het veulen is volgens de eigenaar de gehele reis van ruim anderhalf uur in de trailer op excate dezelfde plaats blijven staan. Onderweg is de eigenaar drie keer gestopt en heeft gekeken hoe het met het veulen ging.



We hebben Rikje uit haar box gehaald en uit het zicht van Rikje haar dode veulen uit de box gehaald en weggebracht. Toen het veulen van de trailer afgehaald en geleid naar de uier van Rikje. Het veulen had vanaf 02.30 uur (het tijdstip van overlijden van zijn moeder) tot ongeveer 11.00 uur geen melk gedronken. Hij heeft getracht bij zijn overleden moeder melk te drinken maar de merrie was al zo ziek dat ze geen melk meer gaf...


Rikje vond het niet prettig dat het veulen aan haar zat maar na wat pogingen stond ze toe dat hij dronk. De melk stroomde uit de uier en dus kon hij net zo veel drinken als hij wilde. Daarna hebben we hem ingesmeerd met vocht van de nageboorte en toen veranderde de houding van Rikje enigszins.



De eerste drinkpoging bij pleegmoeder Rikje




Rikje en het veulen hebben we nu elk in een box gezet. Onze boxen hebben veelal een tussenwand van 120 cm hoog waardoor de beiden contact met elkaar konden hebben. Na een kop koffie en wat broodjes hebben we de tweede drinkpoging gewaagd en die verliep al stukken beter dan de eerste. Rikje was wat boos maar na verloop van de tijd accepteerde ze het drinken van het veulen.



We laten de kleine man, die we nu tijdelijk Billy B. (Billy Boppe) hebben genoemd omdat de eigenaren nog geen naam voor hem hadden bedacht, ieder anderhalf uur drinken bij Rikje.

Gedurende de aankomende twee weken zullen we dat 's nachts om de 2 uur gaan doen.
We hopen er natuurlijk op dat Rikje, Billy zal gaan accepteren en dat ze samen in één box kunnen maar zolang dat niet veilig is doen we dat niet.

Zaterdag 29 maart 2008

We hebben nu 3 dagen de zorg voor Billy en op dit moment laten wij hem om de 2 uur bij Rikje drinken. Dit gaat helaas moeizaam want Rikje accepteert hem niet. Hij kan drinken maar Rikje reageert enorm kwaad op hem en deinst er dan ook niet voor terug om te bijten in datgene wat het dichtste bij de mond is en dat zijn meestal onze handen of armen. Maar goed het welzijn van Billy staat voor ons voorop.




Om te voorkomen dat Rikje het veulen slaat of bijt houdt één van ons Rikje bij het halster vast en de ander staat halverwege Rikje en zorgt er voor dat Billy niet te dicht bij de achterbenen van Rikje kan komen. Want één moment van onachtzaamheid zou ernstig letsel kunnen veroorzaken bij Billy.



Het gaat haast allemaal op de automatische piloot. Als 's nachts de wekker gaat dan staan we op, kleden ons aan en gaan naar de stal. Ieder weet wat te doen en binnen 25 tot 30 minuten kunnen we weer in huis, de wekker zetten, uitkleden en de slaap weer hervatten.

En wat vindt Billy er zelf van ? Tja hij heeft meer met mensen dan met paarden. En dat is wel heel erg vervelend. Hij kijkt niet op of om als Rikje het land in gaat. Wanneer Rikje in het land loopt staat er altijd een ander paard of pony naast hem. Op deze manier proberen we nu of er een ander paard of pony is waar hij wel aandacht aan wil schenken en andersom. Mocht Rikje hem helemaal niet gaan accepteren dan kunnen we hem dan wellicht met een ander paard of pony samen in het land laten lopen zodat hij toch een "paarden opvoeding" krijgt.


Billy B. 26 maart 2008. Stokmaat 87 cm

31 maart 2008

Naar ons idee gaf Rikje te weinig melk. Iedere keer als wij hem gevoed hadden bleef hij hinnikken en rondlopen in de box. Normaliter moet hij dan met een lekker vol buikje gaan slapen. Daarom hebben wij contact gehad met de eigenaar en hebben we besloten om Billy te gaan bij bijvoeren middels veulenmelk in poedervorm wat met warm water aangelengd moet worden.



Bij het voeden hebben we Billy eerst laten drinken bij Rikje en daarna heeft hij nog een behoorlijke hoeveelheid melk van ons gekregen. Omdat we wisten van de eigenaar dat hij niet uit een zuigfles wilde drinken hebben we de melk in een kom gedaan waar de kleine "Survivor" de melk uit op kon likken. In no-time was de kom leeg.
Gaf Rikje vorige week zoveel melk dat Billy minstens 10 minuten kon drinken, nu zijn het er nog maar 3.



De band met Rikje is niet verbeterd. Ze kijkt niet naar Billy op of om. Indy van 32 jaar oud, staat aan de andere kant van Billy en bemoeit zich wat met hem. Eigenlijk moet Billy naar buiten maar door het achterblijven van de melkproductie van Rikje is Billy nu nog te zwak om in het koude weiland te lopen. Afwachten is het enige wat we nu kunnen doen. We hebben inmiddels de observatie camera op de stal van Billy gezet zodat we hem 24 uur per dag waar we ook zijn in de gaten kunnen houden.



Billy slapend geobserveerd

Klik hier om naar de galerie te gaan.

We voeren Billy B. Pavo Veulenmelk. Door logisch te redeneren en denken, overleg met onze dierenartsen en de handleiding van Pavo : Een moederloosveulen wat nu [1.396 KB] hebben wij Billy door de moeilijke en kritieke tijd heen gesleept.

6 april 2008

Billy drinkt nu goed van de kunstmelk. We hebben de dierenarts laten komen omdat Billy last had van verstoppingsproblemen. Na een klisma, een hoeveelheid achtergelaten parafine en uitleg hoe te handelen kunnen we in voorkomende gevallen Billy direct helpen. Verstoppingsverschijnselen zijn overigens heel normaal bij veulens die aan de kunstmelk zijn. Billy drinkt nu dag en nacht om de 3 uur circa 1500 ml melk.


Omdat Billy moeite had om zich zelf warm te houden hebben we een infrarood warmte lamp in de box opgehangen. Hij gaat nu telkens onder de lamp liggen om warm te blijven.



9 april 2008

Vandaag heeft Billy zijn eerste stappen in het weiland gezet. Hij wordt door pleegvader Indy (1976) goed in de gaten gehouden. Ze staan niet bij elkaar in hetzelfde stuk land omdat Billy bang was voor Indy ofschoon ze wel aan elkaar zitten als ze ieder in hun eigen box staan.




Billy B. maart 2008

Op het moment dat we Billy weer op stal wilden zetten gedroeg Indy zich ondanks zijn 32 jaar, als een jong paard. Hij klom boven op de mestbult om zijn veulen te volgen.

17 april 2008, Billy B. 24 dagen oud

Billy drinkt nu 8 keer per dag 3 liter veulenmelk. Om de 3 uur krijgt hij zijn voerbak vol met melk.







20 april 2008, Billy B. 27 dagen oud

Billy loopt gemiddeld anderhalf tot twee uur per dag buiten. Dan is hij dood op van alle indrukken en raakt zelfs bezweet. Gezien de lage temperaturen moet Billy dan noodgedwongen weer op stal om niet ziek te worden.








23 april 2008, Billy 4 weken bij ons

We hebben Billy voor het eerst bij Indy in het land gezet. Na wat om elkaar heen lopen kwam Billy gauw weer naar ons toe om bescherming te zoeken. Maar hij kon zijn nieuwsgierigheid niet in bedwang houden en liep regelmatig naar Indy.




25 april 2008

De tweede dag samen met Indy. Billy voelt zich op zijn gemak en speelt zelfs met Indy. Ze spelen met een ton die we in het weiland gelegd hebben.







27 april 2008, Billy B. de eerste hele dag buiten

Vandaag heeft Billy de gehele dag vanaf half tien 's morgens tot 's middags vier uur buiten gelopen samen met Indy en konden wij ze beide voor het eerst alleen laten. Billy voelde zich zo veilig dat hij zo nu en dan zelfs ging liggen.









Kennismaken met de merrie Bianca.


Kennismaken met de merrie Doed.





Ook in het land moet Billy zijn portie melk hebben en dus voeren we hem uit een emmer.




Lekker spelen met de staart van Indy.




1 mei 2008

Billy B. volgt Indy nu alsof het zijn eigen moeder is. Hij wijkt even van de zijde van Indy maar als hij onraad ruikt dan snelt hij zich naar de veilige omgeving van Indy.






11 mei 2008

Even wat feiten :

Billy is nu 7 weken

We hebben inmiddels 9 emmers a 10 kilogram melkpoeder gevoerd. Dat komt neer op 900 liter melk....

per dag voeren we 20 liter melk, verdeeld over 6 voedingen.

we zijn bezig met de tweede zak veulenbrok van 25 kilogram

verder eet hij Hartog Lucerne, muesli, hooi en gras.

Toen Billy B. kwam was hij 87 centimeter hoog. Nu is hij reeds 112 centimeter hoog.




Omdat wij veelal open stallen hebben, hebben wij voor de stal van Billy B. een deken tegen de kou opgehangen. Billy mag graag van het uitzicht over de overige stallen genieten en steekt wanneer bij koude nachten de deken omlaag hing zijn kleine mooie koppie er onder door. Op deze wijze raakt hij natuurlijk al wel gewend aan dingen aan en op zijn lichaam.







18 mei 2008

Een week met hoge temperaturen waarbij alles zo droog was dat Billy nogal wat stof heeft doen opwaaien tijdens het spelen met Indy. En van spelen krijg je dorst dus drinkt Billy nu ook gewoon water uit een emmer.






24 mei 2008 Billy B. 8 weken oud

Vandaag is Billy 8 weken oud. Hij is nu 118 cm hoog en heeft 120 kilogram melkpoeder opgedronken hetgeen 1200 liter melk is.












24 juni 2008

Billy is vandaag 3 maanden oud. Hij is inmiddels 123 cm hoog en heeft ruim 1800 liter melk gedronken.

Billy eet nu, naast de melk, hooi, Hartog Gras-Mix, Hartog Lucerne, Veulenbrokjes en lebbert vrolijk de slobber mee uit de voerbak van "pleegvader" Indy. Indy krijgt een slobber omdat hij geen tanden meer heeft.

Inmiddels lopen Indy en Billy samen met de friese merrie Bianca (27 jaar oud) in één stuk land.



Billy's speelkwartiertje.... lekker mensen plagen



29 juni 2008 de eerste keer bij de hoefsmid


24 juli 2008

Billy is nu 4 maanden oud. Hij is inmiddels 131 cm hoog en drinkt nog 4 maal daags 4 liter melk. In totaal heeft hij tot nu toe ruim 2200 liter melk gedronken.

Verder eet hij hooi, veulenbrok, grasmix, muesli en natuurlijk gewoon gras.





Snoepen uit de voerbak van pleegpaps Indy






Ontmoeting met Rambo


24 augustus 2008



Billy is vandaag 5 maanden oud, 135 cm hoog en drinkt nog 3 liter melk per dag.
Hij steunt nog enorm op Indy, die ook een dagje ouder wordt en vandaag ons erg liet schrikken. Een koliekaanval werd hem bijna fataal. Gelukkig reageerde hij direkt op de behandeling van de dierenarts.








8 september 2008

Het leek er een dikke week geleden even op dat we Indy zouden verliezen aan de gevolgen van gaskoliek. Indy begon op Billy B. te slaan en joeg hem bij zich weg. Tijdens de behandeling door de dierenarts hebben we de beslissing genomen dat Billy B. en Indy de volgende dag bij de merrie Doed en Rikje in het zelfde land zouden komen.



Indy is inmiddels weer de oude en Billy B. houdt constant een veilige afstand tussen hem en de merries aan. En dus is Indy de klos als Billy B. wil spelen..... Indy kan met zijn ruim 32 jaar ook nog steigeren.


18 september 2008

Billy heeft vandaag zijn laatste veulenmelk gedronken.
Na 25 emmers of te wel 2500 liter melk moet hij het nu gaan doen met hooi, Hartog grasmix, Hartog Lucerne, veulenbrok, geweekte grasbrok, muesli en natuurlijk de Seniores Prioires van Subli wat Indy te eten krijgt maar waarvan ook Billy B mag eten van Indy.

24 september 2008

Billy is vandaag 6 maanden oud. Zijn schofthoogte is op dit moment 140cm. Hij is daarmee bijna net zo groot als pleegvader Indy.




24 oktober 2008

Billy is nu 7 maanden oud. Hij groeit als kool. Op zijn vermaanddag mocht hij samen met pleegpaps Indy voor het eerst in het grote land lopen. Door het slechte weer liepen er geen andere paarden zodat vader Indy, zoon in alle rust het land kon laten zien. Indy heeft zoals een merrie dat normaal zou doen Billy de afrastering laten zien en bleef de kleine man constant in de gaten houden. Toen Billy de hoek van de afrastering omging en daarna niet snapte hoe hij bij Indy terug moest komen is Indy hem komen ophalen.





11 november2008

Billy en Indy tussen de herfstbuien door in het land.







24 november 2008

Billy is vandaag 8 maand oud en heeft inmiddels een stokmaat van 143 cm. Samen in het land gedragen de beide heren zich als een stel jonge hengsten. Indy steigert zo gemiddeld nog 5 tot 6 keer per dag.


Omdat we toch Indy langzamerhand achter uit zien gaan hebben we besloten om na de merrie's Doed, Bianca en Rikje nu ook een ruin bij Billy en Indy in het land te zetten. De eer was voor Jelke op deze bijzondere dag. Jelke onderging het nieuwsgierige gesnuffel van Billy zonder enig probleem. Weer een mijlpaal.





7 december 2008


Billy kreeg bezoek uit zijn geboorte streek in Friesland.

© Studiohan

© Studiohan

© Studiohan

13 december 2008

We hebben Indy en Billy omgewisseld en staan elk nu in de box van de ander. Billy groeit zo hard dat hij Indy nu voorbij is en zijn eigen box te klein werd.

14 december 2008

Vandaag hebben we Billy B. voor het eerst bij de "grote" Tinker Snor (Habo's Against All Odds) in het land gezet.


Eerst maar eens op de Fjord Jelke af. Want die kende Billy tenslotte al.


Daarna maar eens voorzichtig op die rare gevlekte Snor af ....


Rechts komt Rikje T. poolshoogte nemen en zou uiteindelijk tussen Billy en Snor blijven lopen om Billy tegen "het gevaar" te beschermen.


Billy bekijkt het geheel eens van een veilige afstand.


24 januari 2009

Billy is nu 10 maanden oud.




3 februari 2009




24 februari 2009





Het tweede levensjaar van Billy B. hebben wij op een separate pagina geplaatst. Klik hier voor een overzicht van Billy B. zijn tweede levensjaar.


Copyright ©: Habo's Hof (2005-2017)